PÁLYÁRA KERÜLÉSE

Kovács Mária 1974. június 18-án született Békésen. Nagypapája hatására zenei általános iskolába iratták be, de édesanyja a külön foglalkozásokra nem engedte el, mert szerinte a tanulásra kell elsősorban koncentrálni. Így a mesejátékokból illetve a színészkedésből kimaradt, csak hegedülni járhatott. Az általános iskola befejeztével Mara a szentesi drámai gimnáziumba szeretett volna menni, de édesanyja négy év múlva szakmát akart látni lánya kezében és így került a Sebes György Szakközépiskolába, ahol pénzügy szakon tanulhatott tovább. Ekkor ügyvédnek készült, még jogi előkészítőre is járt. Végül magyar-történelem szakra jelentkezett, a magyar szóbelin viszont leblokkolt, ezért nem vették fel. A nyár közeledtével azt fontolgatta, hogy mégis könyvelő lesz, mikor a rádióban meghallotta, hogy Andor Edit a Théba Színiakadémiára várja a felvételizőket. Megkérte korábbi irodalomtanárnőjét, hogy segítsen monológot választani, melyekkel aztán felvételt nyert a Színiakadémiára. Egy évig járt a Thébába, ahol tanult színészmesterséget, pantomimet, táncot valamint volt beszédtechnika óra is. Cservény József (a mestere) javasolta neki, hogy próbáljon meg bekerülni a Nemzeti Színház Akadémiájára, mert ott szert tehetne némi színpadi gyakorlatra. Elment az őszi pótfelvételire és be is jutott a Nemzetibe. Emellett két évente felvételizett a Színművészeti Főiskolára; az első két alkalommal kiesett, azonban harmadjára bekerült Szirtes Tamás osztályába.

A Nemzetiben találkozott Kozák Dénessel. Mindketten játszottak a Godspell-ben és a próbák valamint az utazások alatt egymásba szerettek. Öt év együttjárás után összeházasodtak és 2006 őszén megszületett kislányuk, Jázmin.

 

KARRIERJE

A Színművészeti Főiskolán töltött második éve után az Operettszínház direktora meghívta egy nyári produkcióba, ahol magyar zeneszerzők műveiből volt egy musical összeállítás. Ezt a következő nyáron is megismételték, de ekkor már Szegeden, majd negyedikben szerepet kapott a West Side Story-ban. 2001-ben diplomázott a főiskola operett-musical szakán, majd rögtön ezután a Budapesti Operettszínház tagja lett. Siménfalvy Ágotával egy időben játszották a West Side Story-t Pécsen és Szegeden, két különböző szöveggel. Éppen együtt utaztak egy fellépésre, mikor hívták őket az Operettszínházból, hogy próbát kellene énekelniük, mert valószínűleg kettejük közül fogják kiválasztani A muzsika hangja Maria Reiner-ét. Pár nappal később Éry-Kovács András meghallgatta őket és úgy döntött, mindketten megkapják a szerepet. Még ugyanebben az évben musical szerepei mellett szubrettként is debütált a színpadon, ugyanis a Marica grófnő őszi bemutatója előtt nem sokkal állítottak be egy új szereposztást. Dénes Judit azonban lesérült, így kellett valaki Liza szerepére. A direktor úr Marára gondolt és a próbaéneklés után nyilvánvaló lett, hogy megállja a helyét operettben is. A szubrett szerepkör mindig közelebb állt hozzá, mint a primadonna, azonban az anyaság sokat változtatott a hangján és lélekben is elmozdult egy kicsit a másik irány felé, így a legmegfelelőbb pillanatban kapta meg Pünkösdi Kató szerepét a Csókos asszony-ban.

Marát a 2012/2013-as évadban A Csárdáskirálynő Stázi-jaként, az Abigél Bánki Annájaként, a Cigányszerelem Jolánjaként, a Menyasszonytánc Rózsijaként és a Musicalmesék Mara Tündéreként láthatjuk a Budapesti Operettszínházban és a Thália Színházban, valamint közreműködik a Borban a vigasz! – Lovagrendi Operett Gála műsorában is.

A Dalnokok ligája 2003-ban indult és 2004-ben vették le a műsorról. Ez egy zenés vetélkedő volt, amiben elismert együttesek mérték össze tudásukat különböző, a szervezők által meghatározott műfajokban, ismert dallamokra írt új szövegekkel. A műsorvezetők Harsányi Levente és Nyul Zsuzsa voltak, a zsűriben pedig helyet foglalt többek között Gundel Takács Gábor (zsűrielnök), Uj Péter, Nagy Feró, Fekete László, Oszvald Marika...Mara a B-csoportban versenyzett az Operett Angyalai formáció tagjaként, Janza Kata, Siménfalvy Ágota és Szinetár Dóra mellett.

 

ÉRDEKESSÉGEK

⇒ általános iskolás korában boltos néni szeretett volna lenni, mert imádta a banánt (amit akkor még ritkán lehetett kapni) és "tűzközelben" akart lenni, mikor megérkezik

⇒ a Théba Színiakadémia felvételijén Júlia méreg-monológját mondta el, valamint Nyinájét a Sirályból; ezenkívül elénekelte a "Búza, búza, de szép tábla búza..." kezdetű népdalt

⇒ a Nemzeti Színház Akadémiájának őszi pótfelvételije után már csak fiúkat akartak felvenni az osztályba, ennek ellenére mégis bejutott

⇒ szerepálmai közt szerepel a My Fair Lady és a Mary Poppins

TV SHOW / MŰSOR

2003-2004 Dalnokok Ligája ... Önmaga

 

SZÍNHÁZ

A muzsika hangja ... Maria Reiner (Bemutató: 1992. december 11. - Operettszínház)

Nyomorultak ... Cosette (Bemutató: 1999. november 19. - Madách Színház)

Magyar Szupersztárok ... meghívott művész (2000. augusztus 20. - Szegedi Szabadtéri Játékok-Dóm tér)

West Side Story ... Maria (Bemutató: 2000. október 1. - Szegedi Nemzeti Színház, 2001. február 9. - Pécsi Nemzeti Színház, 2002. október 4. - Operettszínház)

Háztűznéző ... Arina Pantyelejevna (Bemutató: 2001. március 9., Színház- és Filmművészeti Egyetem [Ódry Színpad])

Marica grófnő ... Liza (Bemutató: 2001. szeptember 21. - Operettszínház)

A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak ... Julia (Bemutató: 2001. december 1. - Operettszínház)

A Csárdáskirálynő ... Stázi (Bemutató: 2002. október 2., Felújítás: 2008. szeptember 19. - Operettszínház)

Mozart! ... Nannerl Mozart (Bemutató: 2003. március 22. - Operettszínház)

Bál a Savoyban ... Madeleine (Bemutató: 2004. március 25. - Operettszínház)

Hello! Igen?...(Bemutató : 2004. április 30. - Operettszínház)

Együtt a sztárok! - Az operett és musical csillagai ... előadó (Bemutató: 2004. december 9. - Operettszínház)

A Szépség és a Szörnyeteg ... Belle, a Szépség (Bemutató: 2005. március 18. - Operettszínház)

Hair ... Sheila (Bemutató: 2005. július 8. - Gárdonyi Géza Színház)

Operett Gála ... közreműködő (Bemutató: 2005. december 19. - Operettszínház)

Szívből szeretni - Valentin-napi musicalgála ... közreműködő (Bemutató: 2006. február 5. - Operettszínház)

Menyasszonytánc ... Rózsi (Bemutató: 2006. március 17. és 18. - Operettszínház)

Csókos asszony ... Pünkösdi Kató (Bemutató: 2006. október 19. - Thália Színház)

A víg özvegy ... Olga, Kromov felesége (Bemutató: 2007. december 13. és 14. - Operettszínház)

Abigél ... Bánki Anna (Bemutató: 2008. március 27. - Thália Színház)

A Bajadér ... Simone (Bemutató: 2009. március 20. - Operettszínház)

Musicalmesék ... Mara Tündér (Bemutató: 2009. november 7. - Operettszínház)

A doktor úr ... Lenke (Bemutató: 2010. január 15. - Thália Színház)

Huszka Jubileumi Gála ... közreműködő (Bemutató: 2010. február 2. - Operettszínház)

Madame Pompadour ... Madeleine (Bemutató: 2010. április 30. - Operettszínház)

Operett Gála - Ez Hungarikum ... közreműködő (Bemutató: 2010. november 24. - Operettszínház)

Ez Operett! - Kettecskén ... közreműködő (Bemutató: 2011. szeptember 26. - Operettszínház)

Cigányszerelem ... Jolán, Dragoján unokahúga (Bemutató: 2011. október 20. és 21. - Operettszínház)

Borban a vigasz! – Lovagrendi Operett Gála ... közreműködő (Bemutató: 2012. február 17. - Operettszínház)